Valtion urheiluavustuksen eivät mene urheilijoille

Yle Urheilu teki mielenkiintoisen selvityksen suomalaisen urheilun rahoituksesta. Valtiohan jakaa merkittäviä summia rahaa urheilun tukemiseen, mutta raha ei näy itse urheilijoilla. Lajiliittojen tuki on kasvanut 64 % vuodesta 2002, mutta se on vain aiheuttanut sen, että järjestöjäärien palkat ovat nousseet ja organisaatiot ovat lihoneet. Urheilujärjestöissä työskennelleiden keskipalkka oli noussut vuodesta 2005 39 000 €:sta 51 000 euroon. Palkkojen kasvu on siis ylittänyt selkeästi tavallisen palkkakehityksen – ja tämä tulokehitys on suoraan toteutettu valtion avustuksilla. Siihen ei ole laskettu johtoportaan työsuhde-etuja. Vuodessa etujen määrä onkin ollut 20 000-30 000 € arvoltaan, eri rutkasti enemmän kuin monilla yrityksillä, jotka itse tekevät rahansa.

Silti varsinainen kohde, urheilu ja urheilijat, eivät ole saaneet merkittäviä tulonsiirtoja. Siinä, kun lajiliitot saavat suomalaisella mittapuulla kerrassaan hyviä palkkoja, urheilijat saavat pääosin tyytyä köyhyysrajaan. Lajiliitoista raha ei varsinaisesti liiku eteenpäin – urheilijoille. Urheilijat kommentoivatkin, että ”He (liitto) eivät halua olla vastuussa huippu-urheilijoistaan, väittävät ettei kuulu heidän strategiaan ja toimenkuvaan".

70 % urheilijoista hoiti omavastuuosuutta kilpailumatkoista ja leireistä. Esimerkiksi urheilijat kustantavat itse erilaisia osallistumismatkoja. Urheilijat kokivatkin, että he joutuvat antamaan tasoitusta muiden maiden urheilijoille rahapulan vuoksi.

Samaan aikaan kritisoidaan, kuinka nykyurheilijat eivät tee tuloksia tai pääse arvomitaleille. Rahansiirroilla ei ainakaan osoiteta kannusteita urheiluun ja yrittämiseen. Tämä tilanne antaa kuvan, että urheiluliitot ovat olemassa vain oman itsensä vuoksi, eivät urheilun. Aikamoista suhmurointia.

Rahaa menee nuorien huippujen sijaan järjestöjen pyörittämiseen, eli ei ainakaan sinne, minne urheilulle tarkoitettu tuki pakenee. On ikävää, että tämäkin nuoreen osaamiseen tarkoitettu raha valuu jonnekin näkymättömiin rattaisiin.

MarkusNorrgran
Turku

ICT-insinööri, ohjelmoija.
Kiinnostuksen kohteina rakentaminen, infrastruktuuri, energia ja ympäristö.
Vaikutan serious games- ja mainosbisneksessä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu