Markus Norrgran

Koulutuksen realiteetit mukaan koulutuskeskusteluun

Kyllä minä nyt mieleni pahoitin, ja oikeasti. Kunnallisvaalit lähestyy ja toki kaikki puolueet ovat tietoisia siitä, että SoTe siirtyy maakuntahallinnolle ja suurimmaksi kuntabudjetiksi muuttuu koulutus ja sivistys. Tästä innostuneena puolueet nostavat asiaa vuoroin pinnalle.

Kaikki Suomen puolueet ovat olleet muokkaamassa koulutus- ja opetuskenttää kahden viimeisen hallituksen aikana. Edellinen hallitus asetti alarajat opintopisteille/ kk ja pakotti korkeakoulujen johtoja yhdistymään ja asetti yhtiöittämisvelvoitteen AMK:lle.

Tästä selvittiin ja sitten nykyinen hallitus jatkoi ensimmäisenasteen koulutuksen, ammattikoulutuksen ja varhaiskasvatuksen leikkauksia. Ammattikoululeikkausten kynnyksellä Keskusta nyt huutelee, kuinka hienoja ja tärkeitä maalaisammattikoulujen olemassaolo on – sen jälkeen kun itse lähti purkamaan järjestelmää saatuaan AMK-opiskelijat ”opettamaan toisiaan” ja pakottamalla kuntia nostamaan päivähoito- ja varhaiskasvatuskustannuksia.

Turussahan päätettiin kaupunginhallituksessa, että varhaiskasvatuksen ja päivähoidon kustannukset ja saatavuusoikeudet pidetään entisellään tullen kunnan varoilla vastaan. Tämän Turun omatoimisen vastaantulonkin hallitus otti hampaisiinsa. Ainakaan vielä se ei edennyt mihinkään. Onneksi. Systeemi on kilpailuvaltti työntekijöiden houkuttelussa ja tarpeellinen Mayerin palkatessa huomattavia määriä ihmisiä ja sen alihankintaketjuja syntyessä Turun seudulle. Samoin Uuden kaupungin autotehtaan laajennukset houkuttelevat Turkulaisia ja päivähoidon ja sen osana varhaiskasvatuksen kustannettavuus on tässä tärkeässä roolissa.

Se, mikä minua henkilökohtaisesti kallottaa on AMK-leikkaukset ja käytännössä opetuksettomuus. Tällä heikennetään koulutuksen tasoa Suomessa. Heidän, jotka ovat oma-aloitteisuuden tai taustojensa vuoksi hankkineet kokemusta ja osaamista alalle, eivät voi kehittää itseään täysin panoksin, vaan ovat käytännössä velvollisia opettamaan muita.

Opiskelin käytännössä molemmat muutosvaiheet. Mahdollisuudet kehittyä tippuivat huimasti aloitusvuoteni 2011 jälkeen. Maksoin aiemmin rahaa Internet-kursseista ja opiskelin itsenäisesti. Tätä osaamista minun odotettiin siirtävän ilmaiseksi muille opiskelijoille. Minulle ei ollut diilissä mitään vastavuoroista hyötyä – osaamiseni olisi ainoastaan pönkittänyt virkaa tekevien ”koulutussuuntaohjaajien” paikkaa, enkä olisi hyötynyt tästä mitenkään itse.

Nyt lehdissä kirjoitetaan, miten tämä tapa on alkanut tuottamaan tulosta. Onko kukaan muistanut kysyä opiskelijoilta itseltään?

Puheissa on ollut myös ns. BYOD-malli (Bring Your Own Device, tuo oma laitteesi), joka pudottaisi AMK:n velvollisuuden hankkia laitteita ja ohjelmistoja opiskelijoille. Tämän jälkeen voidaankin kysyä, mikä ihme on koulutuksen virka, mikäli opiskelijat kouluttavat toisiaan omilla laitteillaan huonokuntoisissa tiloissa? Ei ainakaan sellainen, millä Suomalainen osaaminen tukee asemiaan laadukkaan osaamisen ja työn maana.

***
Tässä nousee myös kunnallisvaalien asia. Toivon, että ihmiset jotka ovat kiinnostuneita säilyttämään koulutusta ja valmistuneita omalla paikkakunnallaan, seuraavat mikä on systeemi kymmenen hyvän takana, mistä puhutaan. Kaikkeen vastaantuloon eivät kunnan varat riitä, vaikka haluttaisiin. Kuitenkin olisi tärkeämpää, että perusasiat, kuten laitteet, luennot ja tarvikkeet tarjoavat tilat tulevat oppilaitokselta, eivät opiskelijoilta itseltään.

Uuden korkeakoululain mukaan hallintoon on käytettävä 5 % koko oppilaitoksen budjetista. Tämä on yleensä miljoonia euroja. Yhtiöittämisen jälkeen tarkastellaan budjetteja myös varsin epäsuotuisin tavoin opiskelijoiden ja opintojen kannalta. Myös haastavien aineiden kuten matematiikan lähiopetus on vähentynyt olosuhteiden pakosta.

Toivonkin löytäväni Turusta ehdokkaita, joiden kanssa voin kirjoittaa uskottavan kirjoituksen siitä, millä tavoin Suomen suurimmassa opiskelijakaupungissa voidaan panostaa koulutuksen laatuun.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat