Markus Norrgran

Turun työn- ja kunnallisten palvelujen positiivinen suhde

Tätä Turussa myös arvostetaan. Mayerin toimitusjohtaja Jan Mayer äänestettiin toisiksi tärkeimmäksi Turkulaiseksi ensimmäisen ollessa luonnollisesti hevonen nimeltään Kiss My Turku, eli Kisu.

Hyvän ja kasvavan työpohjan vuoksi Turussa voi mahdollistaa erilaisia tarpeita täydentäviä peruspalveluja. Ne ovat tärkeitä kuntien asukaspohjan välisessä kilpailuissa sillä asukaspohjalla vaikutetaan siihen, millaiset edellytykset kaupungilla ja kaupunkiseudulla on kehittyä tulevaisuudessa.

Suurten kaupungit menettävät usein naapurikunnilleen lapsiperheitä, jotka etsivät tilaa. Asia korostuu kunnissa, jotka ovat kartalla pinta-alaltaan tällaisia kärpäsenlikoja, kuin Turku (ja entinen kotikuntani Vaasa). Tällöin houkutuksina pitää olla palvelut, ei niinkään tyhjä tila.

Yksi Turun vahvuuksista on eri ryhmät huomioiva peruskoulu. Meillä on ryhmiä niin logopedistä opetusta tarvitseville lapsille, erityislapsille, ja tietenkin kattavat järjestelyt niille, jotka eivät erityisopetusta tarvitse.

Tällainen olisi myös oikeus ilmaiseen, kunnalliseen varhaiskasvatukseen. En odota, että lupauksien mukaan tämä tulisi olemaan valtakunnallinen hanke valtion taholta. Tämä tulee olemaan hanke, jonka vahvat kunnat pystyvät järjestelemään ja näin houkuttelemaan asukaspohjaa.

Turulle järjestely olisi sijoitus niin verotuloille kuin tulevaisuuden ikäpolville. Turussa alueellinen epätasa-arvoisuus on vähäistä ja niin sen tulee olla jatkossakin. Koulutasolla kaiken tasoisille oppilaille pyritään antamaan nykyisten budjettien lomassa mahdollisuus. Niin sen tulee olla jatkossakin. Sijoitukset kouluun ovat sijoituksia omaan kuntaan.

Turkuun nousee lähivuosina myös uusia asuinalueita, ja näiden lomaan kasvaa luonnollisesti palveluita niin lapsille, aikuisille kuin vanhuksillekin. Näissä järjestelyissä olisi hyvä sijoittaa lomittain lasten ja vanhusten palveluja. Myös sitä, voitaisiinko Helsingin esimerkin mukaan järjestää vanhainasumista, missä nuoret asuisivat samassa rakennuksessa ja alempi vuokra hoidettaisiin niin, että opiskelijat järjestävät yhteistä aikaa vanhuksille. Monilla vanhuksilla on yksinäistä ja opiskelijoilla menee helposti kaikki vapaa-aika opintoihin. Tämä olisi hyvä molemmille. Päivät rikkoontuisivat.

Luonnollisesti pakettiin kuuluu myös se, että Turku on hyvä paikka yrittää ja nykyisen kaltaiset yrityksille tarjotut tila- ja kasvupalvelut ovat sellaisia, että ne edistävät kuntalaisten elämää. Turun kokonaisvire on positiivinen. Sitä tukee myös Turun monipuolinen osaamispohja. Meillä on tuotantoa niin perinteisessä tuotannossa, kuin moderneilla ICT-aloilla ja viihdealoilla. Monilla paikkakunnilla osaamispeitto on paljon kapeampi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat