Markus Norrgran

OAJ:n ja muiden edunajajien mahdottomat vaalilupauslistat

En voinut allekirjoittaa OAJ:n, opettajienliiton, vaaliteesejä. Mukana oli hyviä väitteitä ja tavoitteita, mutta joitain sellaisia, joita ei ole kirjoitettu realistisuus silmännurkassa.

Yksi tällaisista oli, että jokaiseen kouluun pitäisi taata oma rehtori ja hallinto. Siis jokaiseen kouluyksikköön erikseen. Tämä tarkoittaa vahvaa virkamieskerrosta, joka maksetaan verorahoista. Toki kuntaan kuuluu myös kouluhallituksia, ehkä useampikin jos kouluja on monia ja opettajia paljon. Silti ajatus siitä, että jokaiseen kouluun turvattaisiin oma rehtori vaikkapa jonkun tietyn henkilön virka mielessä on kestämätöntä. Se on suojavirkojen luomista. Vaikka rehtori on tässä suurimman kritiikin kohteena, vaatii kouluhallinto myös monia muita toimijoita, mikäli

Mukana oli hyviäkin juttuja. Esimerkiksi suurentuvat ryhmäkoot ovat opetuksellinen ongelma ja lähituntien vähyys heikentää monien oppimista. Samoin varhaiskasvatuksen ja erityisopetuksen tuki ovat sellaisia, joista pitää pitää huolta. Samoin kansanopistot turvaavat harrastuneisuutta ja laadukkaat oppivälineet oppimiskokemusta. Koulujen ja laitosten ilmanlaatuongelmat ovat myös hyvin tunnettuja. Niihin auttaisi ensisijaisesti ilmastointien oikea käyttö. Esimerkiksi ilmastoinnin sammuttaminen säästösyistä kesäksi aiheuttaa ja pahentaa ongelmaa sillä ilmastointilaitteisiin kertyy epäpuhtauksia. Esimerkiksi Turussa monet sisäilmaongelmista on johtunut väärästä ilmastoinnin käytöstä.

Listalla on myös asioita, joita olisi mukava luvata, kuten lukukausisijaisista luopuminen ja sijaiskieltojen estäminen. Kunnilla ja kaupungeilla on kokonaisbudjetteja ja niiden puitteissa tapahtuu välillä aivan takapuolesta olevia ratkaisuja. Mitä lukuvuoteen taas tulee, niin koulun lomien sijoittaminen tasaisemmin pitkin vuotta houkuttelisi enemmän jatkuviin virkoihin. Mitä korkeakouluun tulee, niin kesälomista luopuminen on muuttunut mahdottomaksi, sillä leikkausten varjolla ne menee kyllä palkan tienaamiseen talvikuukausien varalle. Laadukkaampaa kesäkurssitarjontaa korkeakouluihin tosin pitäisi saada, jotta opintojaan kiirehtivät voisivat haalia pisteensä papukuurin ohessa.

 

***

OAJ ei tietenkään ole ainut edunajajaryhmä, joka kirjoittaa lennokkaita lupausvaatimuksia ehdokkaille. Niitä tulisikin tarkastella kriittisesti ja miettiä, mistä rahaa pitää siirtää muualle, että kukin lupaus saadaan toteutettua. Turun 1,5 miljardin euron budjetti on viimein tasapainossa, joten ainakaan kokonaan uutta rahaa ei pidä luvata. Virkakoneistoakin on jo tehostettu erittäin paljon. Suuria säästöjä sieltä on jo vaikea ottaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat