Markus Norrgran

Nettiäänestystä jälleen väläytetty

Silloin tällöin eduskunnassa väläytetään digitaalista äänestystä. Tällä kertaa Sipilän hallituksen toimesta. Onkin tavallista, että laajaa turvallisuutta ja suojaa nauttivien järjestelmien digitalisointia ehdotetaan suilla, joilla ei ole hirvittävästi tietoa tietojärjestelmien mahdollisista aukoista, siirtoliikenteen turvattomuudesta ja siitä, miten suljettuihin järjestelmiin on helppo piilottaa vilppiä. Edes avoin lähdekoodi ei olisi siihen ratkaisu, sillä ylimääräistä koodia voi piilottaa esimerkiksi kääntämisprosessiin.

Järjestelmä tuskin olisi halvempi kuin nykyinenkään. Vaaliohjelmisto vaatisi asiantuntevan tarkastusprosessin, tietoliikenne pitäisi järjestää niin, että se olisi salattua ja datan reitti kulkisi Suomen sisällä (Normaali sähköpostikin saattaa hypätä usean maan kautta, vaikkei sitä paljoa naapuria pidemmälle lähettäisikään).

Suomalainen vaalisysteemi on hyvin yksinkertainen. Esimerkiksi Irlannin käyttämä siirtoäänivaali on jo monimutkainen, ja äänten laskennassa käytetäänkin tietojärjestelmiä. Eestin systeemille on taas riittänyt kritiikkiä.

Digitaalista vaalijärjestelmää puolletaan sillä, että se lisäisi demokratiaan osallistumista. Kuitenkin, huonokuntoisten ihmisten luokse järjestetään nykyäänkin äänestysmahdollisuus ja kyllä se nykyaikainen ihminen pääsee vaaliuurnille halutessaan. Oli siellä sitten digitaalinen järjestelmä tai ei. Kotoa tapahtuva äänestys toisi ongelma-akseliin vielä lisää syvyyttä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Minä kannatan nettiäänestystä, mutta siihen ei suomalaisten poliitikkojen uskallus ei riitä.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Digitaalinen etänä äänestys ei tule ikinä turvaamaan vaalisalaisuutta. Ei voida varmistua siitä, että äänestäjä äänestää yksinään ja vapaasta tahdostaan.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Kannatetaan. Jos digitalisoidaan tuokin muinainen lappuleikki, niin suurin puolue nukkuvat äänestävät, tod.näk. väärin. Siksi sitä ehkä vastustetaan. Poistetaan koko vaalisalaisuus jos se on se joku ongelma. Tehdään äänestyksestä täysin julkinen ja avoin. Miksei? Kerromme nytkin jossain feissarissa yms. itsestämme paljon enemmän kuin tarvis, mikä pyhä se joku vaalisalaisuus nyt enää on ;D

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Entäpä kun joku pakottaa vaikkapa puolisonsa ja äänestysikäiset lapsensa äänestämään tietyllä tavalla etänä? Sellaista ei voida estää. Äänestyskopissa taas ei voi olla ketään muuta kyyläämässä, minkä numeron lappuun pistää.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

On jo niin kaukaa haettua spekulaatiota että et usko tuota itekkään ;D Ja ei jokainen täysin ilman jonkinlaista manipulaatiota siellä äänestyskopissakaan numeroita rustaile lyiykyninensä siihen paperille. Itse ainakin olen hyvin liikkuvaa sorttia äänestysajattelussani, ja lopulliseen ääneeni saattaa hyvinkin vaikuttaa vaikkapa vain kaverin viime hetken mielipide ;D

Pekka Iiskonmaki

#4
Kovin ontuu. Pankkitunnuksilla voi puoliso viedä toisen rahat.

Se on enemmän kuin edustuksellinen demokratia ja sille ääni.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Samanlailla nykyäänestyksessä se puoliso voi estää menemästä äänestämään.

Tästä aiheesta aiemmin jo keskusteltu ja samoja värikyniä vielä pelottelijat kantaa mukanaan.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #9

Ei tuo ole pelottelua vaan järjestelmän heikkous, joka nettiäänestykseen väistämättä sisältyy.

Käyttäjän MarkusNorrgran kuva
Markus Norrgran

Ei onnu. Varsin hyvin pohjustaa Tuomas. Vaalisalaisuus on oikeus. Lisäksi se vähentää vaalipetoksen ja vilpin mahdollisuuden lähes olemattomaksi. Tietoliikennettä on yllättävän helppo häiritä ja sen varteen lisätä dataa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Joo, jotenkin oireellista on minusta se, että en tunne ketään tietotekniikan asiantuntijaa joka nettiäänestystä kannattaisi. Sen sijaan parikin sellaista joka kertoi kykenevänsä tarvittaessa järkkäämään minut äänikuninkaaksi jos nettiäänestys tulee.

Toimituksen poiminnat