Vihreiden maakuntakohtainen kannatus ja muutos

BLOGIPOHJAN VUOKSI KUVA JÄÄ INHAN PIENEKSI. KLIKKAA TOKI ISOMMAKSI.

Koska maakuntakohtainen äänestystulos (luonnollisesti) puhuttaa – siinä ohessa erityisesti Vihreät (mikä luonnollisesti kuuluu minun kiinnostuksenkohteisiini), niin koostin ylen datasta tällaisen taulukon. Siitä voi tutkailla Vihreiden kannatusten muutoksia verrattuna edellisen kuntavaalin jättäneeseen tilanteeseen. Näkyvillä on myös se, miten lähellä Vihreiden kannatusta olevat puolueet ovat muuttaneet sijoitustaan verrattuna Vihreisiin. Valitettavasti taulukko on yhtä huonosti muotoiltu kuin tämä kirjoituskappale, mutta selvän siitä saa.

Vihreät nousivat monissa yliopistokaupungeissa kärkikastiin, mutta merkittävin kannatuksennosto tehtiin niissä maaseutukunnissa, joihin saatiin hyvin ehdokkaita. Turunseudulla koettiin juurikin pienissä kunnissa juhlavia nousuja, vaikka puhtaalta äänimassaltaan Turun neljän paikan nousu olikin suurin. Syvä kumarrus paneutuneille maaseutukuntien ja -kaupunkien ehdokkaille. Taitavaa työtä.

Lisäksi olen tietenkin hyvin kiinnostunut siitä, että merkittävä määrä Vihreiden Viitteen ehdokkaita pääsi läpi.

***
Turun tuloksessa konkretiaa on se, että suurin osa läpipäässeistä on sitä mieltä, että korkea rakentaminen sijoitetaan kaupunkikuvatutkimuksen mukaan uusille asuinalueille ja esimerkiksi Kakola jää ilman tornia. Myös ratikkakeskustelulle saadaan päätepiste ja näyttää siltä, että ratikka toteutuu ellei takit käänny. Superbussiratkaisun hinnoista piilotettiin osa, ja näin siitä saatiin hyvin halpa. Se verho kuitenkin aukeni aika hyvin viime vuonna ja äänestäjät eivät kai halunneet "uutta toriparkkia", eli keskustelua joka jatkuu 20-vuotta.

Myös nuorempi polvi äänesti hyvin ja valtuuston keski-ikä on 45 vuotta. Sopimukset myös toteutunee uhkakuvien maalailusta huolimatta. Valtuustoon ei myöskään syöksytty hullujen lupausten saattamina, mitä nyt Vas vähän innostui. Budjetti tosin jälleen kävelee vastaan. Se on vaarassa jäädä miinuksille ja tarvitaan korjausliikkeitä juokseviin kuluihin.

MarkusNorrgran
Turku

ICT-insinööri, ohjelmoija.
Kiinnostuksen kohteina rakentaminen, infrastruktuuri, energia ja ympäristö.
Vaikutan serious games- ja mainosbisneksessä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu