Markus Norrgran

Vesistön hoito

Turun Littoistenjärven puhdistuksessa päädyttiin yleensä viimeiseen raktaisuun, alumiinikloridihoitoon. Se ei ole viimeinen ratkaisu siksi, että se on pahin, vaan siksi että se on kallein.

Kemikaalihoidosta tehtiin nettiadressi, missä vastustettiin Littoistenjärven kemikaalihoitoa. Ehkä vastustajia säikäytti sana kemikaali? Miten asiasta olisi voinut tiedottaa paremmin? Puhumalla suoraa alumiinikloridi ja kertomalla, miten se toimii? (se sitoo fosforin itseensä ja painaa takaisin sedementtiin ja sitoo siihen. Näin fosfori ei toimi lannoitteena sinileväkasvustoille).

Littoistenjärveen ei valu ulkoisista lähteistä fosforia, vaan kyseessä on pohjassa vanhastaan oleva fosfori, joka on sekoittunut veteen. Hoitotapa toimii tällaisiin järviin. Järvissä, joihin fosfori valuu maatalousjätteenä, fosforin sitominen ja talteenotto pitää toteuttaa siinä päässä, missä fosforin lähde on. Lisäfosforista on eniten (tai tässä tapauksessa, ainoastaan) iloa pellolla.

Erilaisia kiteytys-, saostus- ja sitomistapoja onkin kenttäkokeilussa nykyään. Varsinais-Suomessa onkin testattu sitomista kipsiin paljon. Tulokset ovat olleet hyviä. Paras olisi, jos eri metodeja toimisi rinnan ja vuorotellen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän juhawelling kuva
Juha Welling

Kävin tänään katsomassa järveä ja se on kyllä uskomattoman kirkas. Isoja kuolleita lahnoja hilasin muutaman rantaan.
Voiko tuo käsittely tosiaan parantaa järven tilaa pysyvästi? Sitä on ilmeisesti käytetty muuallakin kuin Suomessa. Eikö polyalumiinikloridi ole haitallista siellä pohjassa. Tuleeko se sieltä esim. ravintoketjuun?
Vähän sellainen liian hyvää ollakseen totta -fiilis tästä. Ja ihmeen vähän löytyy asiallista tietoa tämän kaltaisesta hoitotoimenpiteestä. Auttaisi kyllä aina ennakkoluuloja kohtaan jakaa riittävästi tietoa. No, joskus sekään ei tietty auta..

Käyttäjän juhawelling kuva
Juha Welling

Toimituksen poiminnat