Markus Norrgran

Muovinkierrätystragedia on Suomen osalta ankka

Viime päivinä muovinkierrätys on joutunut varsin huonoon valoon. EU:n tasolla melko oikeutetustikin, mutta Suomen kohdalla ei niinkään. Suomessa kotitalouksista kerätty muovi menee Fortumin muovinjalostamolle Riihimäelle. Ei suinkaan Kauko-Idän ja Afrikan rannoille.

On kuitenkin totta, että Euroopassa ”Idän vientiä” on tehty paljonkin. Esimerkiksi Iso-Britannia ja Irlanti ovat kuskanneet yli puolet muovijätteestään Kaukoitään. Kuten kaikki jätehuollon toimintaa seuraavat tietänevät, niin Pohjois- ja Keski-Euroopan kierrätyslukemat ovat muutenkin huomattavasti Itä- Etelä- ja Länsi-Eurooppaa paremmat – kuten myös jätehuollon laatu.

Kuitenkin, yleiseurooppalainen asenne jätehuoltoa ja kierrätystä kohtaan on kehittynyt. Viennillä on paranneltu kierrätysasteita ja keskitytty näihin lukuihin, mikä on ollut suoraa valehtelemista. EU:n muovistrategiasta nostettiin esiin pillikieltoja ja muuta säläsäädäntöä, mutta yleinen strategia on, että Eurooppaan kasvaisi riittävästi todellista kierrätyskapasiteettia. Se luo lähivuosikymmenille teollista painetta. Pohjoisessa Euroopassa taas tätä tieto-taitoa jo on. Ehkä se osataan hyödyntää sopivat Euronkuvat silmissä.

 Kotimaisessa muovinkierrätyksessä tärkeää on, että hajoavat muovit ja biohajoamattomat muovit pidetään erillään. Niitä ei voi kierrättää samalla tavalla.

Valitettavasti monet yleensä uskottavat lehdetkin ovat nähneet tässä vain nopeasti toimitukseen saatavan skoopin, eivätkä haastatelleet jätehuollon edustajia.

mm. jäteplus:
http://www.jateplus.fi/jateplus-1-2018/kiina-heratti-muun-maailman/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Asiantuntijat ovat yleensä eri mieltä Paunion kanssa, koska he ovat asiantuntijoita. Paunio on vain vihaa täynnä oleva änkyrä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kiitos tästä tiedosta. Tuosta Fortumin vinkistä löytyi tämä:
http://www.circoplastics.com/fi/
Tuo vastaa kohtalaisesti siihen ihmettelyyni, mitä sekalaisesta muovijätteestä saadaan tehtyä.
Polttaminen ei sekään ehkä ole kovin kannattavaa, jos sitä ei sitten tehty Kiinassakaan? Kun olisi luullut polttamisen olevan jotenkin tuottoisaa, kun mereen kaatamisesta ei tuottoa tule.

Käyttäjän MarkusNorrgran kuva
Markus Norrgran

Joo, erilaisiin teollisuuden tarpeisiinhan kierrätysmuovista saa parhaiten hyötyjä. Kiitos linkistä yhtä lailla. En ollut tuota lukenut. Ainakin työkaverin mukaan noiden profiilien kestävyys on huomattavasti parantunut viime aikoina.

Mutta tosiaan, olisi luullut että Kiinassakin muoviryönä olisi mennyt edes energianpolttoon merten sijasta.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Jalostukseen sopiva määrä on niin pieni että tuli väkisinkin mieleen kinkun rasva episodi yleisen mielipiteen muokkaamiseen.
http://lassinpalsta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24830...
Mikä lienee plokistin arvio siitä minkä verran jalostukseen menee nyt.
Lienee promilleissa kumminkin eli kyllä tehtävää vielä on muovin kierrättämisessä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kierrättäminen maapallon saastumista torjuttaessa on kuin laastarin laittamista katkenneen raajan korjaamiseksi.

Vihreiden haittaverojen epäsosiaalinen profiili

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Joskus Lännen Mediakin menee vipuun. Onneksi laatumedialla on tapana korjata virheensä. Pelkäänpä että tämä ei kuitenkaan leviä somessa niin paljon kuin se sensaatiomainen uutisankka.

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/4007406/Keraysast...

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Valtaosa kotitalouksien muovijätteestä päätyy sekajätteeksi ja joutuu sitten mihin milloinkin. On aivan kohtuutonta vaatia, että kuluttajat lähtisivät tutkimaan muovipakkausten koodeja varsinkin, kun niitä ei edes löydy. Muovien keräysastioitakin on todella harvassa. Muutenkin jätteiden kierrätys vaatii todella paljon energiaa ja vähintään oman auton käyttöä. Tämäkin on pantu lähes pelkästään kansalaisten vastuulle, kuten moni muukin palvelu tässä yhteiskunnassa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ainakin meidän talossa on muovinkeräys, lasinkeräys, metallinkeräys, paperinkeräys, pahvin ja kartongin keräys sekä poltettava jäte omissa pöntöissään. Ei oo vaikeeta.

Käyttäjän MarkusNorrgran kuva
Markus Norrgran

Juu, ne ovat melko harvassa muualla kuin kaupunkialueilla. En oikeastaan tiedä, milloin taloyhtiön täytyy nykyään kierrätysroskis laittaa. Ringin myötä hävisi merkittävä määrä kierrätyspisteitä. Yli kolmannes. Tai jutun mukaan 1850 4000:sta: https://yle.fi/uutiset/3-9056976

Paremmat merkinnät voisi (ja ilmeisesti pitäisikin) laittaa aina jo aihioon, jonka pohjalta pakkauksia tehdään.

Petri Hämäläinen

Vihreille on täysin keskeistä että kierrätys perustuu kansalaisen syyllistämiseen, velvoittamiseen ja moraaliseen paheksuntaan.

Ratkaisu, jossa kaikki jäte kerättäisiin ja käsiteltäisiin kollektiivisesti ympäristöystävällisillä tavalla, on näille moralisteille kestämätön.

Tämä vaihtoehto on olemassa. Se on muovin polttaminen ja saatavan energian hyötykäyttö.

Muovijätteen polton edut ovat kiistattomat, samoin kuin muovin kierrätyksen (uusiokäytön) ratkaisemattomat ongelmat.

Muovin polttamisen ongelma Vihreille on sen olematon moraalijalanjälki. Sen avulla kansalaisia ei voi syyllistää. Sen avulla ei voida rakentaa omaa ryhmäidentiteettia ja -riittejä (à la "rukoilen Mekkaan päin neljä kertaa päivässä" tai "luen iltarukouksen" tai "meillä kierrätetään kaikki").

Poltettavaa jätettä ei tarvitse eritellä. Se vähentää jätteen käsittely- ja kuljetuskustannuksissa ratkaisevasti.

Mutta sen varaan ei voi rakentaa valheellista ideologiaa.

Sen avulla ei voi alistaa ihmisiä.

Eikä rakentaa "ympäristöpuoluetta".

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Petri vei sanani. Vihreät jarrutti 20 v jätteenpolttoa luomalla kuvaa uusista Kyläsaarista. Tyypillistä heidän huteralle missiolleen. Tarkoitus pyhittää keinot.
Kävin Vantaan Energian polttolaitoksella keväällä. Kävin 70- l telakan keikka autokuskina (opiskelija) usein Turun Topinoja jätekrematoriossa. Yhteistä niille on opasteiden kieli. Ruotsissa on 33 laitosta, meillä 8. Suomalainen muovijäte ei päädy mereen. Vantaa on hieno laitos. 2 km päässä olevassa mittauspisteessä ei näy että kyseinen laitos on lähellä.
Minua nyppii niin pirusti tuo ympäristöväen epärehellisyys. Tyynen meren jätepyörre on 8 suuren aasian joen aikaansaannos. Ylen toimittaja innoissaan iloitsi että nyt muovikipot ja pikkupussit ei sinne enää päädy. Haastateltava ympäristöjärjestön maisteri ei sit sanonut ettei sinne päädy nytkään mutta hymisi jotsin epämääräistä myötäilevää. Tämä on tätä.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Väitöskirjatutkijani havaitsi, että muoveissa voi olla metalleja useita painoprosentteja. Esimerkiksi kirkkaan läpinäkyvissä PET-pulloissa. Metallit pitää luonnollisesti poistaa ennen kierrätystä ja poltossakin ne ovat haitaksi.

Toimituksen poiminnat