Markus Norrgran

Kaikki blogit puheenaiheesta Fosfori

Vesistön hoito

Turun Littoistenjärven puhdistuksessa päädyttiin yleensä viimeiseen raktaisuun, alumiinikloridihoitoon. Se ei ole viimeinen ratkaisu siksi, että se on pahin, vaan siksi että se on kallein.

Kemikaalihoidosta tehtiin nettiadressi, missä vastustettiin Littoistenjärven kemikaalihoitoa. Ehkä vastustajia säikäytti sana kemikaali? Miten asiasta olisi voinut tiedottaa paremmin? Puhumalla suoraa alumiinikloridi ja kertomalla, miten se toimii? (se sitoo fosforin itseensä ja painaa takaisin sedementtiin ja sitoo siihen. Näin fosfori ei toimi lannoitteena sinileväkasvustoille).

Itämeren suojelussa on vielä paljon tehtävää

Muistutetaanpa kaikille, että Itämeri on maailman saastunein meri. Vaikka Helsingin edustalla oli vielä sunnuntaina mukava uida 23 asteisessa vedessä, niin lähipäivät tuovat myrkylliset sinilevälautat myös Stadin rannoille. 

Tälle kesälle ennustettiinkin erittäin runsasta kukintaa. Helteinen sää ja lämpenevä merivesi on nyt muodostanut pahimmat levälautat avomerelle kymmeneen vuoteen. Saaristomerellä lautat ovat yltäneet jo saaristoon. Sinilevässä ei pidä uida, eikä merivettä saa käyttää saunomiseen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä