*

Markus Norrgran

Kaikki blogit puheenaiheesta Fosfori

Pisa-insinööri on erehtymätön!

Suomi on ihmeiden maa! Meillä onnistuu mikä vaan ja vaaraa ei nähdä missään ihmisen keksimässä!

 

Tästä hieno esimerkki löytyy Littoistenjärven käsittelyn ihmeestä!

 

Hesari osaa kertoa, että Littoistenjärveen on ruiskutettu 200 tonnia Polyalumiinikloridia. Tämä ruiskutus sai muutaman kalan (1.800 kiloa) kuolemaan, mutta fosforipitoisuus laski noin 95%!

 

Vesistön hoito

Turun Littoistenjärven puhdistuksessa päädyttiin yleensä viimeiseen raktaisuun, alumiinikloridihoitoon. Se ei ole viimeinen ratkaisu siksi, että se on pahin, vaan siksi että se on kallein.

Kemikaalihoidosta tehtiin nettiadressi, missä vastustettiin Littoistenjärven kemikaalihoitoa. Ehkä vastustajia säikäytti sana kemikaali? Miten asiasta olisi voinut tiedottaa paremmin? Puhumalla suoraa alumiinikloridi ja kertomalla, miten se toimii? (se sitoo fosforin itseensä ja painaa takaisin sedementtiin ja sitoo siihen. Näin fosfori ei toimi lannoitteena sinileväkasvustoille).

Itämeren suojelussa on vielä paljon tehtävää

Muistutetaanpa kaikille, että Itämeri on maailman saastunein meri. Vaikka Helsingin edustalla oli vielä sunnuntaina mukava uida 23 asteisessa vedessä, niin lähipäivät tuovat myrkylliset sinilevälautat myös Stadin rannoille. 

Tälle kesälle ennustettiinkin erittäin runsasta kukintaa. Helteinen sää ja lämpenevä merivesi on nyt muodostanut pahimmat levälautat avomerelle kymmeneen vuoteen. Saaristomerellä lautat ovat yltäneet jo saaristoon. Sinilevässä ei pidä uida, eikä merivettä saa käyttää saunomiseen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä